Lider de piaţă european în şase ţări şi în segmentul de capete tractoare

DAF Trucks în 2021: performanţe substanţiale într-un an plin de provocări

DAF Trucks a avut un an excelent. Producţia de camioane a ajuns la 60.000 de unităţi, o reflecţie clară a cererii mari în domeniul transporturilor, ca urmare a redresării economice puternice. Fără îndoială, punctul culminant a fost introducerea Noii generaţii DAF XF, XG şi XG⁺. Aceste modele pentru transport pe distanţe mari au avut ca rezultat un registru de comenzi plin pentru producătorul de camioane din Eindhoven.

Cel mai important eveniment a fost acordarea celor mai prestigioase două premii din industria camioanelor. Noua generaţie XF, XG şi XG⁺ a fost votată „International Truck of the Year 2022” datorită noului standard pe care l-a stabilit în ceea ce priveşte eficienţa, siguranţa şi confortul şoferului. În plus, conceptul de camion DAF XF H2 cu motor cu combustie pe bază de hidrogen a câştigat râvnitul „Truck Innovation Award 2022”. Toate acestea confirmă faptul că noua generaţie de camioane DAF reprezintă o platformă complet nouă; una pregătită pentru transmisii alternative noi şi promisiunea unui viitor şi mai curat.

60.000 camioane

Este de la sine înţeles că 2021 a fost, de asemenea, un an foarte dificil pentru DAF ca urmare a pandemiei de Covid-19, în mare parte din cauza disponibilităţii reduse a pieselor. De fapt, nu cererea de camioane a determinat în cele din urmă cifrele de producţie, ci mai degrabă disponibilitatea cipurilor şi a altor componente. În 2021, aproximativ 49.000 de camioane CF şi XF de mare tonaj şi de mediu tonaj au ieşit de pe linia de producţie (comparativ cu 37.600 în 2020), precum şi aproximativ 11.000 de camioane de distribuţie LF (9.000 în 2020). 

Lider de piaţă în 6 ţări europene

DAF a obţinut o cotă de piaţă de 15,9 % (2020: 16,3 %) în Europa în segmentul de mare tonaj (16 tone+) şi de 10,1 % (comparativ cu 9,5 %) în segmentul de tonaj mic. Ca în anii precedenţi, DAF a fost liderul de piaţă în 2021 pentru segmentul de mare tonaj în Ţările de Jos (28,5 %), Regatul Unit (29,4 %), Polonia (24,3 %), Ungaria (24,8 %), Bulgaria (23,8 %) şi Portugalia (19,0 %). De asemenea, DAF a rămas liderul de piaţă necontestat în Europa în segmentul de capete tractoare de mare tonaj. 

Vânzări în afara Europei

DAF a vândut 8.600 de camioane în afara Uniunii Europene în 2021, comparativ cu 5.900 în 2020. Acest număr a inclus o comandă mare de camioane de mare tonaj din Columbia şi o comandă de câteva zeci de vehicule complet echipate de colectare a deşeurilor din Ghana. În plus, camionul cu numărul 10.000 construit local a fost produs în Taiwan, unde DAF este lider de piaţă printre mărcile europene din segmentul vehiculelor de mare tonaj. De asemenea, DAF a încheiat anul ca lider de piaţă în Israel şi a înregistrat progrese mari în Australia şi Brazilia, printre altele.  

Cu 10% mai multe transmisii PACCAR vândute

În 2021, DAF a vândut 2.250 de motoare PACCAR unor producători de top de autocare, autobuze şi vehicule speciale. Aceasta reprezintă o creştere cu peste 10% faţă de anul 2020, când DAF Components a vândut 2.000 motoare. De asemenea, în 2021 DAF a primit două comenzi de la Armata belgiană. În următorii ani, se va livra un total de 900 vehicule cu tracţiune pe toate punţile, echipate sau nu cu cabină balistică. 

„Record după record”

„Nu mai puţin de 40 % din toate camioanele rulate nou-vândute au fost livrate împreună cu un contract de reparaţii şi întreţinere DAF MultiSupport – un record”, potrivit lui Richard Zink, membru al Consiliului de conducere DAF, responsabil pentru marketing şi vânzări. „Aceasta înseamnă că din ce în ce mai mulţi clienţi optează pentru asistenţă maximă în termeni de timp de funcţionare, în ceea ce priveşte atât costurile, cât şi disponibilitatea vehiculului. Un număr record de operatori de transport au beneficiat de serviciile PACCAR Financial, care a vândut, de asemenea, un număr nemaiîntâlnit de vehicule rulate.”

Continuarea dezvoltării în 2022

„Datorită dezvoltării economice, cererea de camioane în Europa este în creştere, iar cu Noua generaţie DAFXF, XG şi XG, DAF deţine un produs excelent”, spune Harry Wolters, preşedintele DAF Trucks. „Acestea sunt primele şi singurele camioane de pe piaţă care respectă noile reglementări europene privind masele şi dimensiunile vehiculelor. Aceasta înseamnă că XF, XG şi XG⁺ au stabilit un nou reper în domeniile eficienţei, siguranţei şi confortului şoferului. Ne aşteptăm ca piaţa europeană a camioanelor să ajungă undeva între 260.000 şi 300.000 de vehicule în 2022. Datorită programului nostru lider în domeniu şi serviciilor de primă clasă, suntem pregătiţi, împreună cu distribuitorii noştri profesionişti, să continuăm să ne dezvoltăm.”

Please follow and like us: