DAF CF electric câștigă premiul Green Truck!

Camionul DAF CF Electric a primit premiul Green Truck Logistics Solution 2019. În ajunul târgului Transport Logistic, care a avut loc în Munchen, Germania, cele două publicații de top în domeniu, VerkehrsRundschau și TRUCKER au onorat de asemenea și compania de servicii logistice Contargo pentru inițiativa de a pune în uz primele camioane DAF CF Electric în Germania. Cele două camioane sunt complet electrice și vor fi folosite pentru preluarea și transportul de containere în Portul Duisburg, Germania. Premiul „Green Truck Logistics Solution” este o distincție prestigioasă, conferită pentru implementarea de tehnologii promițătoare pentru o logistică inovatoare și durabilă în Europa.

Cele două camioane DAF complet electrice livrate filialei Contargo din cadrul grupului Rhenus fac parte dintr-un test amplu de teren, derulat pe mai multe camioane în Europa. Acestea sunt primele camioane CF Electric puse în uz în Germania. DAF CF Electric este un cap tractor 4×2 complet electric, dezvoltat pentru aplicații de până la 37 tone în zonele urbane, unde remorcile pe axă simplă sau dublă reprezintă norma. Vehiculul se bazează pe modelul CF, având o motorizare complet electrică ce folosește tehnologia E Power de la VDL. Miezul ansamblului său de propulsie inteligent este motorul electric de 210 kW, alimentat de un pachet de baterii Li-ion, cu o capacitate totală de 170 kWh. CF Electric are o autonomie de până la 100 km, în funcție de greutatea încărcăturii, fiind astfel potrivit pentru transporturi de volum mare în zonele urbane, în condiții de emisii zero. Bateriile au o funcție de încărcare rapidă în 30 minute, în timp ce un ciclu complet de încărcare durează doar o oră și jumătate.

Concept care merită premiat

„La decernarea premiului Green Truck, un concept convingător, cu relevanță practică demonstrabilă, face diferența,” explică Gerhard Grünig, redactorul șef al publicațiilor VerkehrsRundschau și TRUCKER. „Folosind cele două camioane DAF CF Electric, juriul a fost impresionat de faptul că firma Contargo nu a dorit doar să implementeze un proiect pivot de dragul publicității, ci a investit cam doi ani de zile în pregătirea terenului, analizând cu mare atenție dacă vehiculele electrice se pretează aplicațiilor pentru camioane din domeniul de greutate totală la sarcină de 44 tone.”

Îndeplinesc fără probleme nevoile pieței

Richard Zink, directorul departamentului de marketing și vânzări și membru al Consiliului de administrație al DAF Trucks, a adăugat: „Camioanele electrice vor face parte din viața urbană viitoare a Europei. Datele pe care le colectăm cu privire la tehnologia electrică completă și utilizarea operațională împreună cu părțile interesate principale, cum ar fi compania Contargo, vor fi proiectate în specificațiile modelelor finale de producție, asigurându-se astfel că vehiculele vor satisface fără probleme nevoile pieței.”

Obiectivul Contargo pentru decarbonizare completă până în 2050

Această inițiativă a fost subliniată de către Sascha Hähnke, administratorul Rhenus Trucking. „Împreună cu Contargo, ne propunem să pășim înspre inovație, o direcție pe care nicio altă companie de servicii logistice nu a abordat-o încă. Cele două camioane electrice fac parte din prima flotă de camioane din Germania care vor fi exclusiv alimentate de un pachet de baterii. Astfel, declarăm clar și răspicat că această tehnologie are un viitor,” a afirmat Hähnke. Directorul executiv al grupului Rhenus, Michael Viefers, a adăugat: „Aici la Rhenus suntem mereu dispuși să testăm noi tehnologii, care să ne permită să furnizăm servicii logistice cu resurse eficiente. Această filozofie presupune să adoptăm o abordare deschisă către tehnologie. Vom continua în demersurile noastre de a ne îmbunătăți flota de vehicule într-un mod cât mai durabil, spre beneficiul clienților noștri.”

“Aproape 90% potențial de reducere CO2

Procesul de selecție a candidaților la premiu s-a bazat pe calcule verificate. Potrivit acestor cifre, utilizarea DAF CF Electric reduce emisiile de carbon cu cel puțin 38%, chiar și atunci când se utilizează doar electricitatea provenită din mix-ul energetic obișnuit gri-verde. „Contargo intenționează să facă trecerea spre electricitate ecologică la toate terminalele pe care le utilizează”, a adăugat Jan Burgdorf, șef departament testare și tehnologie la VerkehrsRundschau și TRUCKER. „Drept rezultat, emisiile de CO2 pot fi reduse cu aproape 90%.”

DAF CF 450 pe podiumul Green Truck

Nu doar DAF CF Electric a fost premiat, ci și camionul DAF CF 450 s-a aflat pe podium la Green Truck 2019. Cu un consum redus de combustibil, de doar 23,39 litri la suta de kilometri verificat pe circuitul de test al revistei Trucker, CF 450 a reflectat focusul continuu pe care DAF îl pune pe dezvoltarea unor motoare diesel cât mai eficiente, dedicate transporturilor pe distanțe lungi. 

Please follow and like us: